-
Облік витрат на виробництво і калькулювання собівартості продукції (на прикладі підприємств плодоовочевої консервної промисловості України)
Досліджено питання удосконалення методології та організації
обліку
витрат
і
калькулювання
собівартості
на
підприємствах
плодоовочевої консервної промисловості. Зроблено оцінку існуючої практики формування виробничих
витрат
. Визначено організаційно-технологічні особливості виробництва консервної
продукції
, що зумовили методику
обліку
витрат
. Обгрунтовано необхідність удосконалення методики та організації
обліку
матеріальних
витрат
, на оплату праці, загально-виробничих
витрат
на консервних
підприємствах
. Вивчено різноманітні вітчизняні та зарубіжні методи
обліку
витрат
і
калькулювання
собівартості
, визначено найбільш придатні з них для використання на
підприємствах
консервної промисловості. Наведено рекомендації щодо використання облікової інформації в управлінні.
-
Облік витрат і калькулювання собівартості продукції на хлібопекарних підприємствах (на матеріалах підприємств хлібопекарної промисловості споживчої кооперації України)
Захищається рукопис кандидатської дисертації, яка досліджує теоретичні, практичні та організаційні питання удосконалення
обліку
витрат
і
калькулювання
собівартості
продукції
на хлібопекарних
підприємствах
споживчої кооперації України. Досліджуються тенденції розвитку хлібопекарної промисловості споживчої кооперації України, вплив організаційно-технологічних особливостей галузі на методику
обліку
витрат
і
калькулювання
собівартості
продукції
. Також розглянуті
витрат
и і собівартість
продукції
в системі управління хлібопекарних підприємств споживчої кооперації, фінансовий та управлінський облік
витрат
,
калькулювання
та аналіз
собівартості
продукції
на хлібопекарних
підприємствах
.
-
Удосконалення обліку витрат і калькулювання собівартості продукції виноробства
Висвітлено пріоритетне значення Автономної Республіки Крим у галузі виноробства. Досліджено основні проблеми функціонування виноробного виробництва та запропоновано заходи щодо підвищення ефективності розвитку галузі. Виявлено недоліки існуючого порядку
обліку
витрат
на виноробних
підприємствах
і запропоновано нову методику їх розрахунку. Проаналізовано вплив організаційних і технологічних особливостей виноробного виробництва на побудову системи
обліку
витрат
і
калькулювання
собівартості
продукції
. Розроблено алгоритм розрахунку матеріальних
витрат
і оцінки виноматеріалів для визначення
собівартості
марочного вина, виготовленого безперевним способом. Виявлено чинники впливу на величину втрат вина та запропоновано ефективні методи встановлення порівняльного рівня
витрат
на зберігання, переливання та витримку. Досліджено склад і структуру
витрат
, врахованих у
собівартості
продукції
. Обрунтовано необхідність і методи коригування порядку
обліку
нераціонально розподілених постійних загальновиробничих
витрат
і наведено пропозиції щодо зміни номенклатури статей
собівартості
продукції
виноробних підприємств.
-
Удосконалення обліку витрат та калькулювання собівартості продукції у комплексних виробництвах
Показано відсутність єдиного підходу до теоретичних аспектів управлінського
обліку
. Конкретизовано функції
обліку
в системі управління підприємством та здійснено їх розмежування між різними обліковими підсистемами. Запропоновано багаторівневу модель
обліку
витрат
комплексного виробництва, яка забезпечує їх розмежування за місцями виникнення, носіями, видами
витрат
і дозволяє накопичити інформацію про собівартість
продукції
на субрахунках рахунку 23 "Виробництво". Систематизовано чинники, які зумовлюють доцільність використання перероздільного методу
обліку
витрат
. Уточнено визначення нормативного методу управління
виробництво
м. Удосконалено класифікацію
витрат
на
виробництво
з позицій управління. Доведено, що система бюджетування є основою оперативного контролю та дозволяє оцінювати ефективність управлінських рішень. Наведено механізм розрахунку бюджетних показників для ковбасного виробництва м'ясопереробного підприємства. Розроблено управлінську структуру м'ясопереробного підприємства та сформульовано функції підрозділів управління
витрат
ами. Створено комплекс методичних матеріалів щодо
калькулювання
собівартості
супутньої
продукції
комплексного виробництва та розподілу непрямих
витрат
між видами
продукції
, що виробляється підприємством.
-
Аналіз витрат виробництва та калькулювання собівартості продукції
Вступ 2
1. Сутність
витрат
виробництва і
калькулювання
собівартості
продукції
5
2.
Методи
чні прийоми аналізу
витрат
виробництва та
калькулювання
собівартості
продукції
12
3. Аналіз
витрат
за економічними елементами 22
4. Аналіз
собівартості
продукції
за калькуляційними статтями 24
5. Аналіз
собівартості
окремих видів
продукції
26
6. Узагальнення результатів економічного аналізу з метою вдосконалення управління
витрат
ами на підприємстві 32
Висновки 37
Література 40
Додатки 43
-
Облік і контроль затрат на виробництво та калькулювання собівартості продукції (на матеріалах підприємств гірничовидобувної галузі)
Розглянуто й обгрунтовано нові підходи до вирішення проблемних питань організації
обліку
та контролю виробничих затрат і
калькулювання
собівартості
продукції
на засадах ефективного управління
витрат
ами підприємства. Визначено особливості гірничого виробництва та їх вплив на постановку й організацію
обліку
та контролю затрат на
виробництво
. Наведено пропозиції щодо вдосконалення методики виробничого
обліку
та внутрішньогосподарського контролю затрат підприємства. Обгрунтовано об'єкти
обліку
затрат і
калькулювання
собівартості
продукції
гірничовидобувних підприємств. Визначено можливості
обліку
на місцях виникнення і центрах затрат, центрах відповідальності з позицій контролю та забезпечення необхідною інформацією для прийняття управлінських рішень. Розроблено конкретні рекомендації щодо організації та методики оперативного
обліку
й контролю прямих і непрямих
витрат
з використанням ПЕОМ.
-
Метод однорідних секцій, порівняння його з традиційними (вітчизняними) методами обліку витрат і калькулювання повної собівартості продукції.
1.Метод однорідних секцій, порівняння його з традиційними (вітчизняними) методами
обліку
витрат
і
калькулювання
повної
собівартості
продукції
. 3
Задача 19 11
Задача 20 11
Задача 21 12
Задача 17 12
Задача 18 13
Список літератури 14
-
Облік витрат та процес калькулювання собівартості продукції у швейному виробництві
Уточнено та обгрунтовано зміст категорій "
витрат
и виробництва", "собівартість". Систематизовано організаційно-технологічні особливості швейної галузі, розроблено класифікацію
витрат
, необхідну для раціональної побудови
обліку
витрат
і кулькулювання
собівартості
продукції
. Подано рекомендації щодо вдосконалення
обліку
прямих і непрямих
витрат
швейного виробництва, їх розподілу та віднесення на собівартість
продукції
досліджуваної галузі, розроблено модель використання методів
обліку
витрат
. Доведено ефективність методу
обліку
витрат
за однорідними секціями у швейному виробництві. Обгрунтовано необхідність використання у даному виробництві системи попроцесного
калькулювання
з елементами нормативного методу, а також формування повної
собівартості
продукції
. Математично описано функцію
витрат
виробництва з метою встановлення кількісного взаємозв'язку між
витрат
ами, їх визначальними факторами та управлінням.
-
Аналіз витрат підприємства на виробництво
ВСТУП 3
РОЗДІЛ 1. Сутність
витрат
на
виробництво
та
калькулювання
собівартості
продукції
5
1.1. Сутність
витрат
виробництва і
калькулювання
собівартості
продукції
(робіт, послуг) 5
1.2. Групування
витрат
за економічними елементами та статтями калькуляції 7
1.3.
Методи
калькулювання
собівартості
продукції
12
РОЗДІЛ 2.
Методи
аналізу
витрат
на
виробництво
та
калькулювання
собівартості
продукції
на підприємстві 17
2.1. Організаційно-економічна характеристика підприємства 17
2.2. Організаційно-інформаційна модель аналізу
витрат
та
калькулювання
собівартості
20
2.3. Загальний та факторний аналіз
витрат
на
виробництво
і калькуляцію
собівартості
продукції
24
РОЗДІЛ 3. Шляхи вдосконалення організації та методики аналізу
витрат
на
виробництво
та калькуляцію
собівартості
продукції
30
ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ 37
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 40
ДОДАТОК А. Класифікація
витрат
на
виробництво
і реалізацію
продукції
43
ДОДАТОК Б. Типова номенклатура статей калькуляції
собівартості
одиниці
продукції
у виробничому підприємництві 44
ДОДАТОК В. Номенклатура і зміст статей
витрат
на утримання і експлуатацію устаткування 45
Додаток Г. Номенклатура і зміст статей загальновиробничих
витрат
46
ДОДАТОК Д. Номенклатура і зміст статей загальногосподарських
витрат
47
ДОДАТОК Е. Основні звітні показники ТОВ „...” за 2001-2003 рр. 49
ДОДАТОК Ж. Основні показники, які характеризують фінансовий стан ТОВ „...” 51
ДОДАТОК К. Аналіз
витрат
ТОВ „...” 52