-
Підвищення ефективності використання ресурсного потенціалу сільськогосподарських підприємств
Досліджено теоретико-методологічні та науково-прикладні аспекти підвищення
ефективності
використання
ресурсного
потенціалу
сільськогосподарських
підприємств
, обгрунтовано особливості процесів формування та відтворення ресурсів за сучасних умов. Проаналізовано стан, динаміку, тенденції та причини змін у забезпеченні та
ефективності
використання
ресурсного
потенціалу
. Визначено напрями та механізми забезпечення росту фондовіддачі, продуктивності праці та землевіддачі з урахуванням економічних, екологічних та соціальних факторів. Розглянуто питання забезпечення сталого розвитку аграрних
підприємств
шляхом оптимізації структури їх ресурсних потенціалів на основі розробленої економіко-математичної моделі.
-
Облік виробничих запасів і аналіз ефективності їх використання (на прикладі підприємств хлібопекарської промисловості Київської області)
Розкрито тенденції розвитку та сучасні проблеми
хлібопекарської
промисловості
України, вплив організаційно-технологічної специфіки на побудову обліку й аналізу їх ефективного
використання
. Висвітлено питання економічної суті виробничих запасів, особливості їх класифікації на хлібопекарських
підприємств
ах. Розроблено методику нормування виробничих запасів хлібопекарськими
підприємств
ами, що дало змогу більш ефективно використовувати обігові кошти
підприємств
а. Встановлено, що з метою ефективного управління виробничими запасами на хлібозаводах доцільно застосовувати систему аналізу "АВС". Запропоновано впровадити номенклатуру-цінник сировини та матеріалів для хлібопекарських
підприємств
, що значно полегшує облік і комп'ютерну обробку документів, а також запобігає виникненню помилок у процесі оподаткування чи списання виробничих запасів. Проаналізовано особливості чинної системи обліку виробничих запасів на
підприємств
ах
хлібопекарської
галузі. Представлено нові форми первинної документації, а також пропозиції щодо вдосконалення інформаційних систем обліку виробничих запасів хлібопекарських
підприємств
. Наведено систему показників та напрями здійснення економічного аналізу
використання
виробничих запасів хлібопекарських
підприємств
.
-
Підвищення ефективності використання ресурсного потенціалу в аграрному секторі регіону
Визначено суть
ресурсного
потенціалу
, його структуру та динаміку кількісно-якісних показників. З урахуванням новітніх наукових досліджень розглянуто методику розрахунку й оцінки даного
потенціалу
сільськогосподарських
підприємств
Черкащини та на її базі проведено вартісну оцінку
ресурсного
потенціалу
. Проаналізовано й обгрунтовано чинники впливу на рівень
використання
основних складових елементів
ресурсного
потенціалу
. На підставі результатів дослідження визначено стратегію й основні напрямки підвищення
ефективності
використання
ресурсного
потенціалу
в аграрному секторі. Запропоновано заходи для покращення раціонального
використання
земельних і трудових ресурсів і основних засобів.
-
Управління соціально-економічною ефективністю використання ресурсного потенціалу сільськогосподарських підприємств
Визначено теоретико-методичні основи комплексності
використання
ресурсного
потенціалу
сільськогосподарських
підприємств
. Розкрито суть управління соціально-економічною ефективністю його
використання
. Наведено науково-теоретичне обгрунтування складових
ресурсного
потенціалу
на базі сільськогосподарських
підприємств
Харківщини з урахуванням територіально-регіональних і природно-кліматичних особливостей. Розглянуто методичні підходи до оцінювання кожної складової
ресурсного
потенціалу
. Обгрунтовано концептуальні підходи до оцінювання у порівняльному аспекті
ефективності
комплексного
використання
ресурсного
потенціалу
у виробничому процесі сільськогосподарських
підприємств
, а також до формування моделі управління соціально-економічною ефективністю його
використання
. Визначено та згруповано показники структури соціально-економічної забезпеченості, її джерела та можливі шляхи підвищення.
-
Економічні основи вдосконалення діяльності підприємств хлібопекарської промисловості Автономної Республіки Крим (на прикладі ВАТ "Кримхліб")
Наведено методику визначення економічної
ефективності
діяльності
підприємств
хлібопекарської
промисловості
на прикладі ВАТ "Кримхліб". Розкрито роль
хлібопекарської
промисловості
. Проведено системний аналіз її економічного стану. Розроблено управлінську стратегію та вивчено шляхи стабілізації діяльності
підприємств
даної
промисловості
, надано оцінку інвестиціям у її розвиток. Обгрунтовано методику розрахунку економічної
ефективності
роботи хлібопекарських
підприємств
з
використання
м нового важливого показника - "людського капіталу". Визначено кореляційно-регресійну залежність між часткою продукції за нерегульованими цінами та рівнем рентабельності. Класифіковано резерви організаційно-господарських формувань. Запропоновано стратегію стабілізації
хлібопекарської
промисловості
та диверсифікації виробництва. Уточнено напрями стимулювання інвестицій в економіку галузі хлібопродуктів. Уточнено методику розрахунку оптимального розміру хлібопекарень. Наведено алгоритм розрахунку цінності капіталу хлібопекарських
підприємств
у процесі оцінки проектів.
-
Формування і використання ресурсного потенціалу аграрних підприємств в умовах трансформації відносин власності (на прикладі сільгосппідприємств Закарпатської області)
Наведено результати комплексного дослідження теоретичних, методичних і практичних аспектів формування, відтворення та
використання
ресурсного
потенціалу
аграрних
підприємств
за умов трансформації відносин власності. Визначено суть аграрного
ресурсного
потенціалу
, а також складові та тенденції змін його кількісних і якісних показників у процесі трансформації аграрних відносин за визначальними ознаками ринкової економіки: впливом форм господарювання та форм власності, мотивацією до трудової діяльності, можливостями реалізації трудового
потенціалу
села з урахуванням інтересів сільських товаровиробників та держави. Розвинуто методику розрахунку та оцінки
ресурсного
потенціалу
сільсьгосподарських
підприємств
і визначено пріоритетність узагальнюючих показників
ефективності
його
використання
.
-
Вдосконалення економічних механізмів експортної орієнтації використання ресурсного потенціалу агропромислових підприємств
Досліджено економічну природу та розкрито суть категорії "експортоорієнтований потенціал". Визначено основні передумови та механізми експортної орієнтації агропромислових
підприємств
. Проаналізовано сучасний стан експортоорієнтованого
ресурсного
потенціалу
підприємств
АПК. Оцінено вплив економічних механізмів на інтенсивність і результативність зовнішньої торгівлі даних
підприємств
. Визначено пріоритетні екзогенні й ендогенні чинники, що впливають на ефективність
використання
експортного
потенціалу
агроформувань. Здійснено практичну реалізацію економіко-математичної моделі оптимізації ресурсної бази
підприємств
АПК за умов експортної орієнтації виробничої діяльності. Розроблено модель комплексного оцінювання конкурентоспроможних властивостей агропромислової продукції на світовому ринку. Запропоновано основні напрямки та перспективи вдосконалення механізмів зазначеної орієнтації
використання
ресурсного
потенціалу
підприємств
АПК.
-
Напрями підвищення ефективності управління результатами діяльності підприємств хлібопекарської промисловості Київського регіону
Розв'язано теоретичні, інформаційно-методичні та прикладні проблеми керування формуванням результатів діяльності
підприємств
хлібопекарської
промисловості
в Київському регіоні за умов трансформаційної економіки України. Визначено особливості результатів діяльності як об'єкта керування, досліджено теоретичні засади процесу формування та управлінського впливу на результати виробничо-фінансової діяльності
підприємств
та проаналізовано зазначені результати за трансформаційного періоду ринкових перетворень
хлібопекарської
галузі України в цілому та Київскому регіоні зокрема. Оцінено тенденції фінансово-економічного забезпечення поточного функціонування, перспективного розвитку та формування результатів діяльності даних
підприємств
. Розроблено ключові напрямки підвищення
ефективності
управлінського процесу для забезпечення сталої позитивної динаміки виробничого та фінансово-економічного розвитку
підприємств
а. Обгрунтовано пропозиції щодо вдосконалення методів управління формуванням його доходу та прибутку на базі інноваційної моделі асортиментних перетворень виробничої програми, застосування диференційованої цінової політики з метою гармонізації економічної та соціальної
ефективності
функціонування
хлібопекарської
галузі Київщини. Визначено найбільш ефективний інструментарій для прийняття оптимальних управлінських рішень щодо формування позитивної динаміки результатів діяльності шляхом створення управлінського інформаційно-методичного комплексу на засадах сучасних інформаційних технологій.
-
Аграрно-економічні засади раціонального використання ресурсного потенціалу спиртопродуктового підкомплексу АПК
Викладено основні результати дослідження проблеми підвищення
ефективності
виробництва спирту, лікеро-горілчаних виробів та іншої продукції спиртової
промисловості
на базі раціонального
використання
ресурсного
потенціалу
всіх інтегрованих у процесі виробництва галузей спиртопродуктового підкомплексу. Розроблено методичні рекомендації для визначення сукупної вартості
ресурсного
потенціалу
та
використання
даного інтегрального показника під час оцінки
ефективності
виробничої діяльності
підприємств
спиртопродуктового підкомплексу. Висвітлено питання фінансового аналізу та економічної оцінки підприємницької діяльності в спиртопродуктовій галузі. Доведено залежність
ефективності
виробництва від рівня розвитку сировинної зони, видів сировини, рівня безвідходності її переробки та інших складових організації виробництва.