-
Економічна ефективність виробництва свинини на комбікормах із різними білковими добавками
Уперше на підставі результатів науково-виробничого експерименту здійснено комплексну (зоотехнічну, економічну, енергетичну) оцінку ефективності
виробництва
свинини
з застосуванням комбікормів з різними білковими домішками на підставі даних щодо фактичної урожайності, собівартості та енергоємності кормів у господарствах Харківщини. Як критерій ефективності використано показники
виробництва
свинини
та маси прибутку в розрахунку на 100 га кормової площі. Розроблено й економічно обгрунтовано раціональну структуру комбікормів для свиней. Розвинуто методику визначення собівартості тваринницької продукції. Запропоновано враховувати у собівартості витрати на доставку свиней з ферми до м'ясокомбінату, забій тварин і продаж м'яса та м'ясопродуктів на ринку. Визначено раціональні розміри господарства з
виробництва
свинини
з використанням кормів власного
виробництва
для умов лісостепової зони України. Удосконалено галузеву структуру
виробництва
у спеціалізованих свинарських господарствах. Наведено рекомендації щодо вдосконалення структури посівних площ та основних параметрів свинарських господарств.
-
Економічна ефективність інтеграції виробництва та переробки свинини в Запорізькому регіоні
Досліджено
ефективність
виробництва
і промислової переробки
свинини
у південному регіоні. Обгрунтовано методологічні та методичні підходи до інтеграційних процесів у галузі, спрямовані на забезпечення економічної зацікавленості усіх виробничих структур у спільній діяльності. Створено ринок м'ясопродуктів завдяки розширенню
виробництва
конкурентоспроможної продукції.
-
Економічна ефективність виробництва свинини та шляхи її підвищення в умовах переходу до ринку (на матеріалах господарств Чернігівської області)
Досліджено теоретичні та практичні проблеми підвищення економічної ефективності
виробництва
свинини
в умовах трансформації агропромислового комплексу (АПК) у напрямку до ринку. Проаналізовано результат і витрати у свинарстві, визначено основні тенденції їх зміни, виявлено закономірності формування економічної ефективності
виробництва
та фактори, що впливають на її рівень, а також досліджено кількісну значимість цього впливу. Розроблено та економічно обгрунтовано пропозиції щодо підвищення ефективності
виробництва
свинини
у взаємозв'язку основних ланок м'ясопродуктового підкомплексу АПК і формування ринку м'яса в Чернігівській області.
-
Ефективність виробництва свинини в Україні
Розкрито сутність ефективності функціонування галузі свинарства, запропоновано показники її визначення. Проаналізовано організаційно-економічні особливості формування
виробництва
свинини
, досліджено вплив цінової політики на
ефективність
функціонування галузі. Обгрунтовано доцільність здійснення Аграрним фондом державних інтервенцій
свинини
. Виявлено тенденції розвитку й оцінено стан свинарства в аграрних формуваннях України. Проаналізовано вплив рівня концентрації поголів'я, собівартості реалізованої продукції, обсягів реалізації свиней, спеціалізації на обсяги
виробництва
й економічну
ефективність
свинарства. Обгрунтовано організаційно-економічні та стратегічні напрями ефективного розвитку галузі. Розроблено методику оптимізації структури стада свиней та економіко-математичну модель міжгосподарського кооперативного об'єднання з
виробництва
свинини
.
-
Економічна ефективність виробництва картоплі в господарствах різних форм власності і господарювання
Поглиблено визначення соціально-економічної сутності поняття "економічна
ефективність
виробництва
" стосовно продукції рослиництва. Обгрунтовано методичні підходи та розроблено пропозиції щодо удосконалення існуючих методик оцінки рівня економічної ефективності
виробництва
картоплі за рахунок додаткового включення до складу використання виробничих ресурсів земельних ресурсів, що сприятиме більш повній та об'єктивній оцінці ефективності картоплярства в аграрних підприємствах різних форм власності і господарювання. Систематизовано показники, що характеризують економічну
ефективність
виробництва
картоплі.Виявлено регіональні особливості та основні виробничі, технологічні, економічні, організаційні тенденції розвитку галузі картоплярства в Україні за умови використання різних технологій
виробництва
в організаційно-господарських структурах. Адаптовано стосовно галузі картоплярства і різних організаційно-господарських структур методику факторного аналізу. Розроблено авторську економіко-математичну модель програмування економічної ефективності
виробництва
картоплі. Запропоновано з урахуванням регіональної специфіки, а також особливостей розвитку організаційно-правових форм власності і господарювання основні напрями підвищення ефективності картоплярства, які передбачають реалізацію системи заходів щодо інтенсифікації сільськогосподарського
виробництва
, застосування енергозберігаючих технологій вирощування картоплі, впровадження її сортових посівів, удосконалення системи використання добрив тощо.
-
Економічна ефективність виробництва зерна в сільськогосподарських підприємствах в умовах формування регіонального ринку
Розглянуто теоретико-методологічні засади формування та функціонування ринків зерна. Проаналізовано розвиток зернового ринку України за останні десять років. Визначено місце регіонального ринку зерна Сумської області в державному зерновому ринку. Систематизовано теоретичні, методичні та практичні аспекти економічної ефективності
виробництва
в цілому та
виробництва
зерна зокрема за умов становлення ринкових відносин. Розкрито сутність категорії економічної ефективності як найвагомішої в системі економічних понять, від адекватності трактування якої залежить правильність усієї системи ефективності
виробництва
. Обгрунтовано критерії та систему показників, що відображають рівень економічної ефективності
виробництва
, переробки та реалізації зерна, за якими визначено шляхи її підвищення. Створено найбільш прийнятну модель оптимізації обсягів і структури
виробництва
зернової продукції. Охарактеризовано фактори, що впливають на
ефективність
функціонування зернового ринку. Проаналізовано
ефективність
виробництва
та канали реалізації зернової продукції. Зроблено прогнозування розвитку зернового ринку Сумської області. Розраховано показники його економічної ефективності на перспективу.
-
Характеристика технологічних властивостей свинини
Вступ 3
1. Характеристика технологічних властивостей
свинини
4
2. Характеристика асортименту
свинини
6
3. Особливості технологічного приготування 8
4. Аналіз технологічного процесу 12
5. Забезпечення якості кулінарної продукції з
свинини
16
6. Розробка асортименту та технологічного процесу для спеціалізованого підприємства 19
7. Вивчення зарубіжного досвіду організації торгівлі кулінарної продукції 21
Висновок 24
Список використаної літератури 25
-
Теоретичне обгрунтування і створення конкурентоспроможних технологій виробництва свинини
Теоретично обгрунтовано та розроблено конкурентоспроможну технологію одержання
свинини
на фермах різних типорозмірів, з показниками: скороспілості - 167 днів, середньодобового приросту - 874 г, оплати корму - 3,21 к. од., з високим рівнем
виробництва
у даній галузі. Розроблено технологічні проекти свиноферм і комплексів потужністю
виробництва
на 12,0, 24,0 та 54,0 тис. голів. Запропоновано нові об'ємно-планувальні рішення свинарських приміщень різної розбудови з використанням сучасного обладнання. Обгрунтовано та розроблено принципи реконструкції свиноферм на 100, 200, 500, 750 свиноматок і здійснено їх практичну реалізацію у шести областях України. Проведено оптимізацію мікроклімату приміщень для утримання свиней. Розроблено й апробовано експериментальний модуль моноблокового свинарника, який дозволяє моделювати основні параметри мікроклімату для різних технологічних груп свиней. Удосконалено існуючі та розроблено нові способи та засоби утримання, годівлі та моціону тварин. Використання нових технологіних розробок дозволяє одержати економічний ефект 36,89 - 40,22 тис. грн на 100 основних свиноматок, 128,59 - 302,75 тис. грн на 1 000 голів відгодівельного молодняку та прибуток на основну свиноматку у великих, середніх і малих господарствах 4 700, 13 282, 24 188 грн відповідно.
-
Економічна ефективність виробництва підприємств бурякоцукрового підкомплексу АПК
Поглиблено суть поняття економічної ефективності, розглянуто критерії та показники ефективності бурякоцукрового
виробництва
за умов переходу до ринкового механізму господарювання. Здійснено системне визначення і формування критерію та окремих показників її динаміки, резервів та шляхів зростання. Проведено аналіз сучасного стану бурякоцукрового
виробництва
, виявлено основні тенденції та закономірності розвитку галузі, формування економічної ефективності
виробництва
та фактори, що впливають на її рівень. Обгрунтовано напрями реструктуризації бурякоцукрового
виробництва
, шляхи і резерви підвищення його ефективності та впровадження інноваційної моделі науково-технічного розвитку галузі.